Zelf rekenen

Elk jaar krijgen onze huurders een afrekening huurlasten en/of centrale verwarming. Sommige huurders willen graag in detail weten hoe alles berekend wordt.
Daarom hebben we deze kleine handleiding geschreven. Om alles zo duidelijk mogelijk te maken, gebruiken we een voorbeeldgezin, de familie Bosmans.

Berekenen afrekening huurlasten
Berekenen centrale verwarming - oppervlakte
Berekenen centrale verwarming - metertjes
 

Je kan de tekst die hier staat ook downloaden en afdrukken.

Ons voorbeeldgezin - familie Bosmans

Ons voorbeeldgezin is een jong koppel met 1 kind: vader Steven Bosmans, moeder Valeria en zoon Mauro. Ze wonen in een appartementsgebouw met 15 appartementen. Ze hebben er het volledige jaar gewoond, dus 12 maanden. Er is in het gebouw collectieve centrale verwarming en één watermeter voor het gebouw.

Aantal bewoners in het appartement (gezin Bosmans)3
Aantal maanden dat u hier woont12
Aantal bewoners in het gebouw265
Aantal gebruikers van de watermeter (volgens SERV)244,20
Aantal appartementen15
Aantal verhuurder maanden in 2012 van het gebouw178

Extra uitleg bij de onderverdelingen:

  • Aantal bewoners in het gebouw in 2012. Per maand hebben we gekeken hoeveel mensen er in elk appartement wonen. Dat hebben we op het einde van het jaar opgeteld. De familie Bosmans telt dus voor 36 = 3 gezinsleden X 12 maanden.
  • Aantal gebruikers van de watermeter. Voor het berekenen van het water gebruiken we de SERV-formule. De formule houdt er rekening mee dat bijvoorbeeld een gezin van 4 mensen minder water verbruikt dan 4 alleenstaanden samen.
  • Aantal verhuurde maanden in 2012 in uw gebouw. Per maand hebben we gekeken of alle appartementen verhuurd zijn. De familie Bosmans telt dus voor 12, want ze hebben er het volledige jaar gewoond.

De afrekening huurlasten van de familie Bosmans

Zo ziet de afrekening huurlasten 2012 van de familie Bosmans eruit. Al die informatie staat ook op de brieven die onze huurders krijgen.

Berekeningswijze van de huurlasten van de familie

1. Water

Voor de berekening van het water gebruiken we een formule. De formule is van de SERV. Die formule houdt er rekening mee dat een gezin van 4 mensen minder verbruikt dan 4 alleenstaanden. Denk maar aan water voor te kuisen of te koken.

  • 1 persoon = 1,00 SERV-persoon
  • 2 personen = 1,8
  • 3 personen = 2,4
  • 4 personen = 2,8
  • 5 personen = 3,0
  • Elke volgende persoon = +0,2

Het gezin Bosmans volgens SERV is dan ook 2,4, want ze zijn met drie. Op één jaar is dat dus 28,8 (2,4 X 12 maanden).

2. Elektriciteit gemeenschappelijke delen

3. Onderhoud

De verdeling van deze kosten doen we op 2 manieren. Meestal verdelen we de kost per huurlast over het totaal aantal appartementen. De kosten van de leegstaande appartementen, die betaalt Woonhaven. Alleen bij schoonmaak gebouwen, omgeving gebouw en het kuisen van de beerputten verdelen we de kosten over alle bewoonde appartementen. Alle bewoners van de appartementen betalen dus voor deze 3 huurlasten. We geven een paar voorbeelden.

Berekenen afrekening centrale verwarming van familie Bosmans

Op de brief die de familie Bomans krijgt, staan deze gegevens:

 

De totale gaskost splitsen we op. 70 procent verdelen we over alle verhuurde appartementen. We kijken hierbij naar de oppervlakte.
De overige 30 procent verdelen we over alle appartementen, ook de leegstaande. Ook de vaste kosten verdelen we over alle appartementen, ook de leegstaande.

 

Berekening afrekening centrale verwarming met metertjes

Verschillende huurders hebben metertjes op hun verwarming hangen. Daar gebeurt de berekening anders bij. Met metertjes weten we exact hoeveel iemand heeft verbruikt.

We nemen als voorbeeld een andere familie. De familie Charif bestaat uit 4 personen. Ze wonen in een appartement met 2 slaapkamers. Er staat een verwarming in de living met open keuken en in de 2 slaapkamers.