Wijzigingen in prijs energie en water

In 2015 voerde de regering prijsaanpassingen door voor water en elektriciteit. Dit zal je merken in je facturen. Daarom leggen we hier uit hoe ze de rekening maken. Bovendien geven we handige tips om je factuur zo laag mogelijk te houden.

Nieuwe berekening water

Vanaf 1 januari 2016 moet Water-link, het Antwerpse waterbedrijf (vroeger AWW), de waterfactuur op een andere manier berekenen. In dit filmpje legt Water-link de veranderingen uit. De drie belangrijkste aanpassingen zijn:

  1. Je betaalt voor elke druppel water die je verbruikt. De 15 m³ die elk gezin gratis kreeg, is afgeschaft.
  2. Elk gezin betaalt een vast bedrag per jaar, onafhankelijk van hoeveel je verbruikt. Dat noemen ze vastrecht. Het vastrecht is 100 euro – 20 euro per persoon in het appartement. Ben je alleen, dan betaal je 80 euro. Vanaf 5 personen is het vastrecht 0 euro.
  3. Elk gezin krijgt 30 m³ water, aangevuld met 30 m³ per persoon als basis voor het verbruik. Ben je dus bijvoorbeeld met 3 personen, dan krijg je als basis 120 m³ (30 + 30 + 30 + 30). Verbruik je met drie minder dan 120 m³, dan betaal je het basistarief. Verbruik je meer, dan betaal je het comforttarief, wat 2X duurder is dan het basistarief.

Handige tips

Een Antwerpenaar verbruikt gemiddeld 40 m³ water per jaar. Normaal gezien blijf je dus in het basistarief. Om water te besparen, geven we je deze tips:

  • Draai altijd de kraan toe als jij je tanden poetst. Zo bespaar je +/- 3 m³ per jaar.
  • Neem een douche in plaats van een bad en gebruik een timer. Een minuut minder douchen is 12 liter minder water. Douche je elke dag, dan is dat dus +/- 4 m³ per jaar.
  • Heb je een lekkende toilet of kraan? Contacteer dan direct onze technische dienst. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, verbruikt 2 m³ per jaar!
  • Leg steeds een deksel op je pan, zo verdampt er minder water.
  • Laat je wasmachine alleen maar draaien als het vol zit.

Wil je nog meer tips? Water-link en Infrax geven het goede voorbeeld op hun websites.

In maart 2016 gaan we je extra informeren over de nieuwe waterfactuur, de gevolgen voor jou als huurder en wat Woonhaven doet om de factuur te beperken.

Korting op je waterfactuur

Al jaren bestaat er voor de waterfactuur een korting: de sociale correctie. Heb je daar recht op, dan betaal je maar 20% van je waterfactuur. Check de voorwaarden op www.water-link.be/sociale-vrijstelling.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je rechtstreeks van Waterlink een brief tussen mei & september 2016. Is de administratie in orde, dan moet je maar 20% betalen.

Woon je in een appartementsgebouw met één watermeter? Dan krijg je rechtstreeks van Water-link een bedrag op je rekening als compensatie, wat overeenkomt met die 20%.

Stijging elektriciteit

Woon je in een appartementsgebouw? Dan betaal je vanaf 1 januari een extra kost voor de aansluiting van de elektriciteitsmeter van de gemeenschappelijke delen. Dat is een vaste kost van 100 euro, onafhankelijk van de grootte van je gebouw.

Stijging aardgas

Voor collectieve verwarmingsinstallaties kiest Woonhaven de energieleverancier. We proberen altijd zo goedkoop mogelijk te gaan en dat lukt ook. Vandaag hebben we zelfs een prijs lager dan de sociale gastarieven, wat goed is voor jou als huurder.

Toch moet je ook voor aardgas op een stijging rekenen.

  • We verwachten een indexering van 1,2%
  • De winters van 2013-2014 & 2014-2015 waren abnormaal warm. Daardoor was er weinig verbruik van aardgas.

Hoe bespaar je zelf op de energiefactuur?

Op de websites van Eandis en Infrax vind je nog meer handige tips om te besparen op je energieverbruik. Bezoek ook even het virtuele energiehuis van Eandis.