Huurprijs

In de eerste week van januari krijg jij je nieuwe huurprijs voor 2020. De berekening daarvan is veranderd, dat is een beslissing van de Vlaamse Regering.

We leggen op de volgende pagina’s de huurprijsberekening uit.

 1. De nieuwe formule en alle wijzigingen
 2. Kan je reële huurprijs veranderen in 2020?
 3. Voorschotten huurlasten 2020
 4. Wanneer moet je betalen?
 5. Ik heb nog vragen

Je kan ook een presentatie over de nieuwe huurprijsberekening bekijken.

1. De nieuwe formule en alle wijzigingen

Je huishuur bestaat uit de reële huishuur en de voorschotten die je betaalt.

Reële huurprijs = 1/55ste inkomen – patrimoniumkorting – gezinskorting + energiecorrectie

1/55ste van je inkomen

Wie sociaal wil huren, mag maximum een bepaald inkomen hebben. Anders krijg je geen sociale woning. Huur je wel al een sociale woning, maar is je inkomen hoger dan het maximum? Dan betaal je iets meer huur.

Dit zijn de grenzen in 2020 (het is je netto belastbaar inkomen):

 • Alleenstaande - 25.317 euro
 • Alleenstaande met een handicap - 27.438 euro
 • Gezin – 39.974 euro. Per persoon ten laste komt daar 2.123 euro bij. Dat kan een kind of een persoon met een handicap zijn.

Is je inkomen lager dan de inkomensgrens? Dan passen we nog steeds 1/55ste van je inkomen toe. Voor wie een bepaald percentage meer verdient dan de inkomensgrenzen zijn er andere regels. Hierdoor stijgt normaal de huurprijs.

 • Verdien je tussen de 100 en de 124% van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/54ste van het inkomen.
 • Verdien je tussen de 125 en de 149% van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/53ste van het inkomen.
 • Verdien je 150% of meer van de inkomensgrens die voor je van toepassing is? Dan berekenen we je huur op 1/52ste van het inkomen.

Je inkomen

Vanaf nu kijken we naar alle meerderjarige gezinsleden die een inkomen hebben. Ouders, kinderen waarvoor je geen kinderbijslag meer krijgt, inwonende grootouders ... Alle inkomens tellen we mee. Een inkomen dat kan zijn loon door werken, een pensioen, een uitkering, een tegemoetkoming als je een handicap hebt … Al die inkomens tellen we op. Wij hebben gekeken naar inkomens van 2017, want daar hebben we alle aanslagbiljetten van. Vonden we van jou geen aanslagbiljet in 2017? Dan kijken we naar je recentste inkomen (juli, augustus, september 2019).

Goed om weten

 1. Heb jij zelf je aanslagbiljet van 2018 gekregen in 2019?
  Breng het voor 31/01/2020 naar Woonhaven, dan berekenen we daarop je inkomen.
 2. Is je inkomen lager dan het leefloon? Dan verhogen we dat niet meer tot het leefloon, we berekenen je huishuur op je echte inkomen.

Een paar voorbeelden:          

 1. Je gezin bestaat uit man, vrouw, een zoon van 12 jaar en een werkende dochter van 23 jaar. We tellen de inkomens van mama, papa en de werkende dochter samen.
 2. Je gezin bestaat uit man, vrouw, een zoon van 12 jaar en de grootmoeder. We tellen de inkomens van de man, vrouw en grootmoeder samen.
 3. Je hebt een zoon van 20 jaar die nog studeert en vakantiewerk doet. Daarvoor krijg je nog kindergeld, zijn inkomen van het vakantiewerk telt dus niet mee.

De patrimoniumkorting

Daarvoor kijken we naar de kwaliteit van de woning, vertaald in de marktwaarde. Hoe we die marktwaarde berekenen, dat verandert in 2020. De marktwaarde is de prijs die je voor je appartement zou betalen op de private huurmarkt. Die marktwaarde is belangrijk om de grenzen van je huurprijs te berekenen. Maar vooral voor de patrimoniumkorting is die heel belangrijk. Om de marktwaarde te berekenen, is er vanaf 2020 een standaard tool die alle maatschappijen moeten gebruiken, de huurschatter. Die kijkt naar 17 onderdelen van je woning (ligging, grootte, verwarmingstype, aanwezigheid parking, terras …). Op basis daarvan berekent de huurschatter automatisch de marktwaarde.

Wat constateren we? Veel woningen van Woonhaven krijgen een hogere marktwaarde. Dat effect merk je als huurder in je patrimoniumkorting. Want een hogere marktwaarde wil zeggen minder patrimoniumkorting en dus meer huur betalen.

De nieuwe marktwaarde van je woning staat op je huurprijsberekening.
 

Hoeveel kan de patrimoniumkorting zijn?

 • Is de marktwaarde van je woning lager dan of gelijk aan 283 euro? Dan is je korting 144 euro.
 • Is de marktwaarde van je woning gelijk aan of hoger dan 736 euro? Dan is de korting 0 euro.
 • Voor alle marktwaarden tussen 283 en 736 euro passen we een formule toe.

Goed om weten: je reële huurprijs kan nooit hoger zijn dan de marktwaarde.

Gezinskorting

Aan de gezinskorting verandert niets in 2020.
Voor elke persoon ten laste krijg je een korting, 19 euro per maand.

 • Heb je een kind ten laste met een handicap? Dan krijg je 2x gezinskorting, dus 38 euro.
 • Heb je co-ouderschap/bezoekregeling en woont het kind officieel niet bij jou? Dan krijg je 9,5 euro. Hiervoor moeten we wel een getekende verklaring hebben van beide ouders.
 • Ben jij of je partner voor meer dan 66% invalide (of 9 punten)? Dan krijg je gezinskorting.

De energiecorrectie

De Vlaamse Overheid wil dat we onze woningen energiezuiniger maken. Dat kost natuurlijk geld. Via de nieuwe energiecorrectie kunnen we een deel van die kosten recupereren. Vanaf 2020 passen we de energiecorrectie toe op alle nieuwbouw en grondig gerenoveerde gebouwen sinds 2006. Grondig gerenoveerd wil zeggen dat alle huurders tegelijk moesten verhuizen. Je vindt het overzicht op onze website terug. Vanaf 2021 is de energiecorrectie voor al onze gebouwen.

Door onze energiezuinige nieuwe/gerenoveerde woningen moet je minder energie verbruiken voor de verwarming. Je bespaart dus op energiekosten. Een deel van wat je bespaart, betaal je terug via de energiecorrectie. Die extra kost is lager dan wat je bespaart aan energie.

Afhankelijk van waar je woont in een appartementsgebouw, is de correctie hoger of lager. Woon je in het midden van een gebouw, met buren langs alle kanten (boven, onder, links, rechts)? Dan betaal je minder, want je hebt minder voordeel van de energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Woon je aan de buitenkant van een gebouw of onder het dak? Dan heb je wel veel meer voordeel van de renovatie/nieuwbouw. Want als het dak of de gevel slecht was geïsoleerd, dan waren jouw kosten veel hoger dan wie in het midden woont. Daarom betaal je dan iets meer energiecorrectie.

Welke gebouwen dat zijn, dat hebben we in een overzicht gezet.

2. Kan je reële huurprijs veranderen in 2020?

Ja, dat kan zeker.

 • Verlaat iemand met een inkomen je gezin? Dan kan je huishuur veranderen.
 • Gaat iemand met pensioen? Dan kan je huishuur veranderen.
 • Overlijdt een gezinslid? En heeft die persoon een inkomen? Dan verandert je huishuur.
 • Is je inkomen minstens 20% lager dan in 2017? En dat al minstens 3 maanden? Dan kan je huishuur dalen.

Je moet ons eerst alle bewijzen bezorgen. Is alles in orde, dan verandert je huurprijs de 1ste maand nadat de administratie in orde is. Mail alle bewijzen naar huurder@woonhaven.be of kom langs in een van onze kantoren.

Komt er tijdens het jaar iemand bij jou wonen? Dan moet je eerst toestemming vragen aan Woonhaven. Na een ‘ok’ van Woonhaven, mag de persoon bijwonen. Je huishuur kan veranderen. Ook als iemand vertrekt moet je ons informeren.

3. Voorschotten huurlasten 2020

Naast je huishuur betaal je ook huurlasten. Dat is voor het poetsen en onderhoud van de gangen, het water, energie (als het gemeenschappelijk is), onderhoud van de lift … Dat voorschot passen we aan als er in 2020 een gezinsuitbreiding is, da’s nieuw.

Wanneer we als Woonhaven prijsstijgingen verwachten, dan verhogen we je voorschotten. Dat doen we ook in 2020, onder meer omdat we een nieuw liftencontract hebben genegotieerd. Vanaf 2020 hebben we strengere contracten die meer kwaliteit moeten garanderen. Veel huurders klaagden de voorbije jaren, soms terecht, over de slechte service van de externe firma’s. Die service moet vanaf 2020 beter. Een strenger contract wil ook zeggen een duurder contract, betere kwaliteit is niet gratis. Elk gezin dat in een gebouw woont waar een lift is (ook het gelijkvloers), betaalt daarom vanaf nu 13 euro per maand voor het onderhoud van de lift. Onder meer die kost zit in je nieuwe voorschot huurlasten.

4. Wanneer moet je betalen?

Je krijgt je nieuwe huurprijs voor 2020 in de eerste week van januari. Normaal gezien moet je altijd voor de 10de van de maand betalen. Maar in januari mag je uitzonderlijk betalen tegen ten laatste 24 januari.

Heb jij in januari nog je oude huurprijs van 2019 betaald. Geen probleem, we lossen dat samen op:

 • Is je nieuwe huurprijs hoger? Betaal dan het verschil tegen ten laatste 24/01.
 • Is je nieuwe huurprijs lager? Contacteer ons voor een terugbetaling.

Vanaf februari moet je dus elke maand voor de 10de betalen.