Afval

Iedereen heeft afval. Etensresten, oud papier, een versleten kast, lege verpakkingen … En net zoals elke Antwerpenaar, moet ook jij je afval goed weggooien. Dat wilt zeggen: je afval wegbrengen naar de plaatsen waar het moet. En het afval in de juiste container gooien.

Afval op de juiste manier weggooien
Sluikstort
Goed sorteren

Afval op de juiste manier weggooien

Er zijn bij jou containers in of rond het gebouw. (Dit systeem verdwijnt in 2014)

 • Gooi je afval in de juiste container.
 • Werk je met plastiek zakjes? Gooi deze niet op straat, maar bij de restafval.
 • Is de container vol? Neem je afval dan terug mee naar boven. Gooi het niet zomaar op straat of in je gebouw.

Er is bij jou een ondergronds sorteerstraatje

 • Je hebt een pasje om het sorteerstraatje te gebruiken.
 • Gooi het juiste afval in de juiste container. Dit wordt gecontroleerd door de stad.
 • Zit de container vol? Neem je afval dan terug mee naar huis. Het afval naast de volle container zetten mag niet.

Je moet zelf vuilzakken buiten zetten

 • Zet je vuilzakken op de juiste dagen buiten.
 • Ben jij je kalender kwijt? Kijk dan even op hier.
 • Je kan de vuilzakken bij de stad kopen.

Glas en groot huisvuil

Glas moet je in een glascontainer gooien. Gooi geen doppen en deksels in de glascontainer. Zit de container vol? Neem je glas dan terug mee. Weet je niet waar er een glascontainer is in jouw buurt? Klik dan snel hier

 

Heb je groot huisvuil dat klein is en weinig weegt? Dat mag je dan in een witte afvalzak of een sorteerstraat gooien. Alleen gevaarlijk afval (verf, chemische producten, gloeilampen …) mag je nooit in de witte afvalzak gooien. Sinds 1 januari 2015 is het containerpark niet meer helemaal gratis. Voor groot huisvuil en steenpuin moet je betalen. Maar je moet niet voor alles betalen. Kledij, elektrische apparaten, papier, ijzer, hout, verfpotten, chemische producten… dat is nog altijd gratis. Geraak je zelf niet in het containerpark? Dan kan je de stad Antwerpen contacteren, zij komen dan tegen betaling bij jou thuis alles ophalen.

In een paar wijken (LO, Rozemaai, Luchtbal en Braemwijk op het Kiel) staan voor het groot huisvuil BrengBoxen. Daar mogen de bewoners alleen volgende spullen achterlaten:

 • Tafels, stoelen, kasten, zetels
 • Bedden, tapijten, matrassen
 • Elektrische apparaten (ijskast, televisie, microgolfoven, computer)

Alle info vind over de containerparken en groot huisvuil vind je hier

Sluikstort

  

Vinden wij sluikstort?

Dan zoeken we de dader. Hij of zij betaalt alle kosten. Blijft het probleem en we weten wie het is? Dan gaan we naar de rechtbank.
Een paar maanden geleden hebben we iemand uit zijn woning gezet omdat hij zijn afval overal gooide. Dat aanvaarden we niet en we blijven streng optreden.
We vragen ook regelmatig aan de politie om tijdelijke camera's te gebruiken.

Heb je zelf sluikstort zien liggen, BUITEN aan je gebouw?

Bel dan gratis naar de sluikstortlijn op 0800 935 11 of meld het op de website van Stad Antwerpen.  Zij komen zo snel mogelijk alles opruimen. Net als wij gaan ze op zoek naar de dader.

Ligt er sluikstort IN je gebouw?

Contacteer dan het Net.Werk-team van Woonhaven Antwerpen.

Opsinjoren

In veel Antwerpse wijken zijn vrijwilligers van Opsinjoren actief. Zij kuisen ook rond onze gebouwen. Fantastisch werk, waarvoor we alle vrijwilligers graag bedanken. Zin om ook straatvrijwilliger te worden? Contacteer dan Opsinjoren op het gratis nummer 0800 25 825.

U kan ook een Buurtboost organiseren. Samen met uw buren, van 6 tot 99 jaar, doet u dan een grote opkuisactie. Op het einde krijgt u een financiële beloning. Opsinjoren geeft al het nodige poetsmateriaal en hulp. Het is bovendien een leuke manier om uw buren beter te leren kennen.

Goed sorteren

Het is belangrijk dat jij je afval goed sorteert. Dan zorg je mee voor het milieu. Gooi dus je afval in de juiste container of zak. Je vindt hieronder links naar de sorteergidsen van de stad Antwerpen. Daar kan je zoeken waar je wat moet gooien. Een papieren gids kan je krijgen in het Ecohuis op de Turnhoutsebaan.

Klik op het juiste logo.